- De koers van de bitcoin is het afgelopen weekend weer gedaald tot onder de 40.000 dollar.
- Er zijn twee dreigingen die de cryptomarkt nog verder onder druk kunnen zetten: een Russische inval in Oekraïne en een scherp renteverhoging in de VS.
- Vier analisten bespreken de risico’s van beide ontwikkelingen voor de bitcoin en andere cryptomunten.
- Lees ook: Handelen in crypto kan verslavend werken: vooral mannen die worstelen met hun mentale gezondheid, melden zich voor therapie
Het risico van een Russische inval in Oekraïne neemt met de dag toe. En de kans op een een relatief sterke renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank wordt ook steeds groter met de Amerikaanse inflatie op het hoogste niveau in veertig jaar.
Cryptomunten doen het onder deze omstandigheden niet veel beter dan aandelen. De bitcoin viel afgelopen weekend terug tot onder de 40.000 dollar en ether heeft in een week tijd bijna 10 procent verloren, blijkt uit gegevens van CoinMarketCap.
Die dubbele dreiging van geopolitieke spanning en aanhoudend hoge inflatie zet de cryptomarkt onder druk, want de bitcoin is volgens analist Edward Moya van valutaplatform OANDA de “ultieme risicovolle beleggingsklasse.”
“De bitcoin staat ongewild bloot aan de volatiliteit die alle risicovolle beleggingen treft als gevolg van de Russisch-Oekraïense spanningen”, schreef Moya vrijdag in een rapport. “Er zal niet snel een eind komen aan de achtbaan waar de bitcoin zich in bevindt, maar het kan helemaal de verkeerde kant uitgaan als de munt massaal in de uitverkoop gaat omdat beleggers een langdurig militair conflict verwachten.”
Er kan nog meer druk komen te staan op de cryptomarkt, omdat de Amerikaanse president Joe Biden naar verwachting regels gaat instellen voor cryptomunten die ongunstig zijn voor stablecoins, stelt Moya.
Biden heeft ook gezegd dat de gaspijplijn Nord Stream 2 dicht moet als Rusland overgaat tot een inval. "Deze pijpleiding kan voorzien in een aanzienlijk deel van de Europese gasbehoefte, dus als hij dichtgedraaid wordt, zullen de olieprijzen stijgen en daarmee de inflatie nog verder opjagen", schrijft analist Marcus Sotiriou van het Britse GlobalBlock in een e-mail aan Insider.
Hij voegt daaraan toe: "De hoge inflatie is voor de Federal Reserve de belangrijkste reden om de rente te verhogen en die monetaire ingreep kan leiden tot een recessie. Daarom vormen de Russisch-Oekraïense spanningen ook een specifiek risico voor de cryptomarkten, die zwaar geraakt worden door een verkrappend monetair beleid."
Crypto-analist Yuya Hasegawa van BitBank ziet ook dat de situatie aan de grens tussen Rusland en Oekraïne invloed heeft op de koers van de bitcoin, maar hij denkt dat de nieuwste gegevens over de inflatie nog bepalender zullen zijn. "Wat de inflatie betreft is het dieptepunt mogelijk nog niet bereikt", schreef hij vrijdag in een rapport "en zelfs als koers op korte termijn weer omhoog gaat, zal de stijging beperkt zijn, tenzij de Russische troepen zich terugtrekken."
Beleggingsstrateeg Joseph Edwards van de Solrise Group stelt dat het "zeer onwaarschijnlijk" is dat een militair conflict de koersen van cryptomunten onbewogen zal laten. Hij denkt dat de bitcoin dit jaar nieuwe dieptepunten kan bereiken en gezien alle ontwikkelingen onder de 33.000 dollar uit kan komen.
Een andere zorg is de mogelijke impact van economische sancties tegen Rusland op de mining-activiteiten voor de bitcoin in dat land, ofwel het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin. In Rusland zijn flink wat 'miners' actief die het blockchain-netwerk van de bitcoin ondersteunen, zo blijkt uit gegevens van Cambridge University.
Toch is de invloed van Rusland op de wereldwijde cryptomarkten nog relatief klein, dus zullen sancties meer gevolgen hebben voor het marktsentiment dan op de daadwerkelijke infrastructuur van de cryptomarkt, zegt Edwards.